Krem z pomidorów i dyni z bakłażanem - KUKBUK
krem dynia pomidor kukbuk

Krem z pomidorów i dyni z bakłażanem

4 porcje

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Połowę oliwy rozgrzewamy w garnku z grubym dnem i smażymy na niej cebulę, aż się zeszkli. Pomidory pozbawiamy pestek, kroimy w grubą kostkę i dorzucamy do garnka. Dusimy 5 minut. Dynię i upieczone czerwone papryki kroimy w drobną kostkę i dokładamy do pomidorów. Zalewamy bulionem tak, aby przykrył warzywa. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i cukru, na koniec zatapiamy w zupie ostrą papryczkę. Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Wyjmujemy ostrą papryczkę i miksujemy zawartość garnka na gęsty krem z dodatkiem koncentratu (lub soku pomidorowego).

 

Bakłażan obieramy ze skóry, kroimy w drobną kostkę i rumienimy na rozgrzanej pozostałej oliwie (potrząsając patelnią). Dodajemy wyciśnięty czosnek i żółtą paprykę pokrojoną w małą kostkę. Smażymy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, octem i kuminem. Oliwki kroimy w cienkie paski. Wszystko wrzucamy do gorącej zupy, dodajemy oregano. Podgrzewamy przez 5 minut.

Przesmażcie kostkę boczku lub dodajcie drobne paski anchois, jeśli najdzie was ochota na makaron. Mój pozostał wegetariański.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: