Krem z pieczonego pasternaku, jabłek i masła orzechowego - KUKBUK
krem pasternak jablka kukbuk

Krem z pieczonego pasternaku, jabłek i masła orzechowego

4 porcje

Do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika wkładamy pasternak pokrojony w talarki, kawałki obranych jabłek i ziemniaków umieszczone w żaroodpornym naczyniu. Doprawiamy wszystko solą, pieczemy odsłonięte do momentu, gdy pasternak zmięknie, a jabłka zaczynają się rumienić. Zwykle trwa to od 45 minut do godziny. W trakcie pieczenia polewamy wszystko miodem i sosem sojowym, a i ząbek czosnku możemy dorzucić. W małym garnuszki rozgrzewamy olej i prażymy w nim cienkie plasterki czosnku. Bardzo mocno rumiane, chrupiące plasterki wyławiamy i osuszamy na papierze. Olej możemy ponownie wykorzystać, bo ma piękny zapach czosnku i jest czysty.

Gorącą zawartość naczynia miksujemy blenderem na krem, dolewając ciepły wywar jarzynowy. Nie trzymajmy się przenigdy proporcji dodawanego płynu w zupach, bo sami widzimy, ile należy go nalać do ulubionej konsystencji. Ja lubię, gdy kremy są lekko płynne, a szczególnie jak są zrobione z warzyw korzennych i bulwiastych. Miksując dodajemy masło orzechowe i ser.

Zupa jest lekko słodka i orzechowa. Koniecznie podawana z kruszonym czosnkiem i wędzoną papryką, a i kropla oleju czosnkowego na wierzchu nie zaszkodzi!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: