Krem z papryki ze śliwkami i wołowiną - KUKBUK
Krem z papryki kukbuk

Krem z papryki ze śliwkami i wołowiną

4 porcje

Zupa paprykowa z karmelizowanymi śliwkami i aromatycznym mięsem nasyci, rozgrzeje i poprawi humor nawet w deszczowy dzień.

Papryki myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Zagotowujemy bulion i dodajemy papryki wraz z cebulą, gotujemy pod przykryciem około 12 minut. Śliwki kroimy na pół i usuwamy pestkę. W rondelku rozgrzewamy olej kokosowy i rozpuszczamy cukier trzcinowy z dodatkiem cynamonu. Dodajemy śliwki i dusimy około 15 minut, ciągle mieszając. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy mięso wołowe i paprykę słodką oraz wędzoną, doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy, aż mięso będzie chrupiące. Gdy papryki ugotują się w bulionie, miksujemy je na gładki krem. Dodajemy soli oraz pieprzu, do smaku. Nalewamy zupę do miski i dekorujemy śliwkami oraz mięsem.

Przepis i zdjęcie: Akademia Smaku Sokołów

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: