Krem z kukurydzy z serem gruyère i bananem - KUKBUK
ZUPA KREM Z KUKURYDZY kukbuk

Krem z kukurydzy z serem gruyère i bananem

4 porcje

Do garnka wlewamy śmietanę i mleko, wstawiamy. Obieramy kukurydzę i nożem zdrapujemy ziarna do miski. Przełamane kolby dodajemy do nabiału i gotujemy na małym ogniu. W tym czasie w szerokim garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy 5 minut, aby zrobiła się tylko przeźroczysta. Wrzucamy ziarna kukurydzy i dusimy około 10 minut. Z mleka wyławiamy kolby, płyn przelewamy do garnka z cebulą i ziarnami kukurydzy. Solimy i gotujemy do miękkości – przez 20 minut. Wlewamy sok wyciśnięty z cytryny, dodajemy gałkę muszkatołową i ostrą paprykę i dokładnie blendujemy (żeby uzyskać bardzo gładką konsystencję, możemy dodatkowo użyć przecieraka). Do zupy dokładamy starty ser. Kiedy się rozpuści, krem znów blendujemy. Jeśli wyjdzie zbyt gęsty, dolewamy mleka lub przegotowanej wody. Serwujemy z posiekanym szczypiorkiem i plasterkami obsmażonego na maśle banana, posypanego ostrą papryką. Możemy dodać podsmażone kawałki polenty i pokruszoną fetę.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: