Krem dyniowy z bananami - KUKBUK
krem dyniowy banany kukbuk

Krem dyniowy z bananami

4 porcje

Dynię kroimy w bardzo cienkie paski, zalewamy mlekiem kokosowym i zwykłym, doprawiamy przyprawami korzennymi i gotujemy do miękkości. Na patelnię wsypujemy cukier, dodajemy masło i banany pokrojone w plasterki. Intensywnie je brązowimy, pozwalając im się skarmelizować. Odkładamy kilka plasterków do podania. Zawartość patelni lekko solimy i podlewamy kilkoma łyżkami mlecznego płynu z dyni. Dokładnie oczyszczając patelnię, przelewamy wszystko do garnka z dynią. Miksujemy na gładko, doprawiamy skórką z pomarańczy. Ukręcamy krem z cukru pudru i serka. Jego lekka słoność kapitalnie wymiesza się z korzennym i słodkim smakiem kremu dyniowego. Amerykanie lubią dodać do niego nieco świeżo zaparzonej kawy. Warunek sukcesu jest taki, że będzie to małe ristretto wmieszane w indywidualną porcję musu dyniowego, zakończone kremem z serka, smażonymi bananami i kruszonymi orzechami. Zachęcam tak zacząć jeden z tych bardziej ponurych dni.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: