Krem z dyni z pieczonym jabłkiem, czipsem z gruszki i majerankiem - KUKBUK
krem z dyni kukbuk

Krem z dyni z pieczonym jabłkiem, czipsem z gruszki i majerankiem

4 porcje

 

W garnku roztapiamy łyżkę masła, podsmażamy cebulkę, wlewamy bulion, dodajemy puree i dokładnie mieszamy aby rozbić masę. Dorzucamy przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól) i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 min. Zupę możemy przetrzeć przez sito, aby miała aksamitną konsystencję. Krem przelewamy do miseczek, pieprzymy do smaku, posypujemy serem pleśniowym i dekorujemy czipsem z gruszki. Smacznego!

 

* Dzień wcześniej przygotowujemy czipsy, aby miały szansę idealnie się wysuszyć. Cienkie plasterki kładziemy na papier do zapiekania i suszymy w piekarniku nagrzanym do 70 stopni.

**Dynię, połowę gruszki i jabłko zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Gdy staną się miękkie, obieramy je ze skórki i blendujemy na gładką masę.

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: