Krem z dyni z mlekiem kokosowym i chilii - KUKBUK
krem dynia mleko kokosowe kukbuk

Krem z dyni z mlekiem kokosowym i chilii

2 osoby

Klasyka wśród dyniowych przepisów. Spróbuj naszego przepisu, doprawionego szczyptą kminku.

Dynię obieramy i kroimy w około centymetrowe kosteczki. Czosnek zgniatamy w prasce. W garnku rozgrzewamy oliwę, dorzucamy poszatkowaną cebulę, kminek, czosnek, pokrojoną papryczkę chili (lub ostrą paprykę w proszku) oraz dynię. Smażymy przez około 10 minut, co pozwoli wydobyć kolor z dyni. Dodajemy bulion i gotujemy na średnim ogniu przez około 30-40 minut. Używając blendera, dokładnie mielimy wszystkie składniki, aż uzyskamy kremową konsystencję. Gdy zupa będzie gotowa, solimy ją i pieprzymy do smaku, po czym rozlewamy do misek. Mleczko kokosowe dolewamy jeszcze przed rozlaniem kremu do misek lub dodajemy już po, by stworzyć ładny wzór.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: