Krem z dyni z ananasem - KUKBUK
Krem z dyni z ananasem

Krem z dyni z ananasem

1 porcja

W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy obraną i pokrojoną dynię, zalewamy ją mlekiem kokosowym i bulionem. Dodajemy posiekany imbir i cukier, gotujemy do miękkości. Ananasa obieramy, kroimy w małą kostkę, drobno siekamy kolendrę i dymkę. Zupę miksujemy. Dodajemy do niej pastę chili, startą skórkę i sok z limonki. Tuż przed podaniem dokładamy gorący, uprażony sezam, zioła i świeżego ananasa. Doprawiamy zupę, tak jak lubimy. Skrapiamy strużką oleju sezamowego i sosu rybnego. Ja unikam zbyt gęstych dyniowych zup, a kolendra, pachnotka, tajska bazylia czy dymka paluch są w moim zimowym stałym wyposażeniu kuchni.

© KUKBUK 2017