Krem chrzanowy z białą kiełbasą - KUKBUK
krem chrzanowy biala kielbasa kukbuk

Krem chrzanowy z białą kiełbasą

6 porcji

Kremowa zupa chrzanowy na świąteczny stół - czy wygra z żurkiem? Na szczęście nie musi walczyć, zjemy obie.

W dość dużym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia. Wkładamy do niej białą kiełbasę i boczek, cebulę pociętą w ćwiartki, zgnieciony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz w ziarnach. Gotujemy około 30 minut. Wyjmujemy cebulę, boczek i kiełbasę. Cały wywar przecedzamy przez sito. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, by zmiękły. Odcedzamy i rozgniatamy je, a następnie łączymy z wywarem, dodajemy cebulę z wywaru i miksujemy na jednolity krem. Świeży chrzan ścieramy i przelewamy na sicie wrzątkiem. Dodajemy go do całości i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Doprawiamy solą i świeżym pieprzem. Dodajemy śmietanę. Miksujemy zupę na gładki krem, używając blendera. Dodajemy gałkę muszkatołową. Oliwę z oliwek miksujemy z listkami bazylii i pietruszki oraz odrobiną drobno mielonego pieprzu. Tak przygotowana esencjonalna oliwa nabierze zielonego koloru. Najlepiej, by odstała kilka godzin. Następnie przecedzamy ją przez gazę. Chrzanową zupę-krem podajemy na talerzu z kilkoma plasterkami białej kiełbasy i dekorujemy oliwą z pietruszki i bazylii.

© KUKBUK 2017