Krem z buraków i soku jabłkowego z curry - KUKBUK
krem z burakow kukbuk

Krem z buraków i soku jabłkowego z curry

3 porcje

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Obieramy buraki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy połową soku z jabłek i szczelnie zakrywamy folią aluminiową. Pieczemy do miękkości (od 45 minut do godziny). Studzimy, kroimy w ćwiartki, przekładamy do garnka, wlewamy pozostały sok, ocet i wywar warzywny. Imbir kroimy w grube plastry i wrzucamy do garnka. Dodajemy soczewicę, solimy lekko i gotujemy do momentu, gdy całość można zmiksować na gęsty krem. Pamiętajmy o wcześniejszym wyjęciu imbiru. W trakcie miksowania możemy dodać więcej płynu – wedle uznania soku lub wywaru. Doprawiamy pastą curry. Podajemy z lekko słonym musem z białego sera z dodatkiem czarnuszki i kruszonymi kawałkami grzanek z razowego pieczywa. Przy okazji możemy zrobić oliwę o delikatnym smaku imbiru wyjętego z zupy – wystarczy imbir zanurzyć w dzbanuszku z oliwą. Soczewica w zupie znika i służy kapitalnie jako zagęstnik kremu. Zupa wymaga długiego miksowania, bo burak jest grudkowaty. Zawsze miksujemy gorące, a gęstość regulujemy, dolewając płyn.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: