Krem z białych warzyw ze szczawiem i jajkiem - KUKBUK
zupa krem biale warzywa kukbuk

Krem z białych warzyw ze szczawiem i jajkiem

4 porcje

Ziemniaki i seler kroimy w drobną kostkę. Z kalafiora odcinamy twarde części, a różyczki kroimy na mniejsze kawałki.

 

W garnku rozpuszczamy 3 łyżki masła, wrzucamy warzywa, zalewamy bulionem i doprawiamy solą i cukrem. Gotujemy pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Miksujemy z dodatkiem chrzanu i gałki muszkatołowej.

 

Szczaw dokładnie myjemy, osuszamy i w pęczku kładziemy na patelni z rozgrzanym pozostałym masłem i posiekanym drobno czosnkiem. Obsmażamy chwilę i przekręcamy na drugą stronę, też na chwilę. Przekładamy na deskę do krojenia i tniemy na małe kawałki.

 

Płyn z patelni i posiekany szczaw wrzucamy do gorącej zupy. Serwujemy z kawałkami gorącego jajka.

 

Możemy zabielić śmietaną. Zupa do jedzenia natychmiast po przygotowaniu.

© KUKBUK 2017