Krem z białych szparagów - KUKBUK
KREM Z BIALYCH SZPARAGOW KUKBUK

Krem z białych szparagów

2-4 porcje

Krem z białych szparagów z siemieniem lnianym, ze szczypiorem i z wędzoną słoniną

Szparagom przycinamy odważnie końcówki o jakieś 3 centymetry. Obieramy włókno przy włóknie, dokładnie. Odcinamy 3-centymetrowe główki i blanszujemy przez minutę w osolonej wodzie. Odkładamy do lodu. Rozpuszczamy masło, wrzucamy do garnka pozostałe kawałki szparagów. Zalewamy wodą i mlekiem tak, aby tylko zasłonić gotujące się warzywa. Dodajemy cukier, cienko obraną skórkę z cytryny, solimy i gotujemy do miękkości – zdecydowanie nie przesadzając z czasem, 20 minut powinno wystarczyć. Wyjmujemy skórki i miksujemy na krem, dodając 1 łyżkę soku z cytryny i doprawiając gałką muszkatołową. Przed podaniem podgrzewamy z kawałkami główek szparagów, z dodatkiem siemienia lnianego i drobno posiekanego szczypiorku. Krótko! Słoninę kroimy w drobniutką kostkę i prażymy. Odcedzamy chrupiące skwarki. Podajemy zupę na wierzchu posypaną słoniną i szczypiorkiem, z kroplą wytopionego wędzonego tłuszczu. Niesie się smak!

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: