Krem z białych szparagów - KUKBUK
szparagi biale kukbuk zupa

Krem z białych szparagów

2 porcje

Sezon na szparagi jest tak krótki, że grzechem by było z niego nie skorzystać. Delikatny krem z białych szparagów to świetny pomysł na lekki obiad lub kolację.

Białe szparagi obieramy, kroimy w małe kawałki, podobnie postępujemy z ziemniakami. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na oliwie. Szparagi i ziemniaki gotujemy w bulionie do miękkości, dorzucamy do nich zeszkloną cebulę. Dodajemy śmietanę lub jogurt. Gdy warzywa zmiękną, miksujemy je na gładki krem. Po zmiksowaniu przecieramy przez sitko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy zmieloną gałkę muszkatołową. Na koniec jeszcze tylko kilka kropel balsamico dla smaku i efektu.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: