Krem z białej rzepy - KUKBUK
Krem z bialej rzepy kukbuk

Krem z białej rzepy

4 porcje

Aksamitny krem z nasturcjowym akcentem wygląda jak prawdziwe dzieło sztuki. Uważajcie na dokładki, bo smakuje jeszcze lepiej.

Rzepy i ziemniaka obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju z pestek winogron. Po 5 minutach dodajemy drobno pokrojone por i cebulę i podsmażamy. Kiedy wszystkie warzywa będą szkliste, podlewamy je bulionem tak, by je tylko przykrył, dusimy do miękkości, miksujemy z zimnym masłem na jednolitą masę i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Nasturcje miksujemy (pozostawiamy kilka liści do dekoracji) z kilkoma łyżkami bulionu warzywnego i przecieramy przez drobne sitko.

Zupę nalewamy do talerzy, dekorujemy nasturcją, kiełkami rzodkiewki i kilkoma kroplami oleju z czarnuszki.

przepis: Piotr Markowski / szef kuchni restauracji Jadalnia w Poznaniu

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: