Kranz chałwowo-makowy - KUKBUK
kranz chalwa kukbuk

Kranz chałwowo-makowy

1 foremka

Drożdżowa rolada przeplatana z chałwowym nadzieniem skusi każdego, bez względu na to, ile makowca już zjadł.

Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut, aż mieszanka zacznie się pienić. Wszystkie składniki na ciasto i zaczyn z drożdży mieszamy i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy kilka minut, aż będzie miękkie i sprężyste. Oprószamy mąką, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Ciasto musi podwoić swoją objętość, zazwyczaj trwa to ok. 60 minut.

Robimy nadzienie: chałwę kruszymy i mieszamy z jajkiem, śmietaną i makiem.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na omączony blat i wyrabiamy chwilę, aby je odgazować. Rozwałkowujemy na prostokątny placek o wymiarach 30×35 cm. Smarujemy nadzieniem i zwijamy w roladę (jak makowiec), spojeniem do dołu. Wyrównujemy brzegi rolady i kroimy ją wzdłuż na pół, a następnie zawijamy w prosty dwustopniowy warkocz. Przekładamy do keksówki o wymiarach 30×18 cm i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na ok. 30 minut, aby ciasto ponownie urosło. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 minut. Studzimy na metalowej kratce. Ciasto przechowujemy zawinięte w pergamin lub ściereczkę. Można je również zamrozić. Smacznego!

 

Przepis i zdjęcie: Joanna Rydzyk, Asia’s White Kitchen

© KUKBUK 2017