Krączek z polewą dyniową - KUKBUK
cronut kukbuk

Krączek z polewą dyniową

6-8 porcji

Trochę pączek, trochę croissant. Krączek do rączek, będzie lepko od polewy dyniowej!

Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zaczną pracować. Suche składniki wsypujemy do dużej miski, powoli dodajemy mleko i drożdże i wyrabiamy na jednolitą masę. Są dwie szkoły wyrabiania ciasta francuskiego: jedna twierdzi, że im dłużej będziemy wyrabiać ciasto, tym będzie ono delikatniejsze, a druga dokładnie na odwrót. Ja ciasto wyrabiam do momentu, kiedy podoba mi się jego konsystencja, kiedy jest sprężyste i jednolite. Kierujmy się w tym temacie własną intuicją i nie dajmy się zwariować. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na pół godziny.

Pomiędzy 2 arkusze papieru wkładamy miękkie masło, uderzamy w nie wałkiem i rozwałkowujemy aż otrzymamy kwadrat o boku ok. 10 cm. Masło ponownie wkładamy do lodówki na ok. 5 minut. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt 20×30 cm, przy krótszej krawędzi prostokąta umieszczamy masło i składamy ciasto na trzy części zaczynając od dolnej krawędzi. Sklejamy delikatnie boki ciasta i rozwałkowujemy na prostokąt o dłuższym boku ok. 40 cm. Ponownie składamy ciasto na trzy części, przykrywamy ściereczką i schładzamy w lodówce przez 10 minut – czynność rozwałkowywanie/schładzanie powtarzamy trzykrotnie. Złożone na trzy części ciasto owijamy folia spożywczą i schładzamy w lodówce przez min. 2 godziny (maksymalnie 24 godziny).

Z cukru, śmietanki i masła robimy karmel, do którego dodajemy dynię i sok z pomarańczy, smażymy aż składniki połączą się na jednolitą masę. Orzechy siekamy.

Ciasto rozwałkowujmy na grubość 0,5 mm.  Szklanką wycinamy kółka, mniejszą szklaneczką, kieliszkiem, nakrętką wycinamy dziurkę w kółku. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W szerokim garnku rozgrzewamy olej. Wyrośnięte pączki smażymy na gorącym oleju przez ok. 1 minutę z każdej strony. Odsączmy na papierowym ręczniku i obtaczamy w cukrze. Górę krączka dekorujemy masą dyniową i posypujemy orzechami. Zajadamy się jesiennymi krączkami, nie myśląc o kaloriach

© KUKBUK 2017