Krączek z kremem kasztanowym - KUKBUK
kraczek kukbuk

Krączek z kremem kasztanowym

6-8 porcji

Krączki w niczym nie ustępują cronutom, a w dodatku przełożone są rozpustnym kremem z kasztanów i polane karmelem.

Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zaczną pracować. Suche składniki wsypujemy do dużej miski, powoli dodajemy mleko (w temperaturze pokojowej) oraz drożdże. Wyrabiamy wszystko na jednolitą, sprężystą masę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, a później na pół godziny do lodówki.

Pomiędzy 2 arkusze papieru wkładamy miękkie masło. Rozwałkowujemy je, aż otrzymamy kwadrat o boku około 10 centymetrów, i wkładamy do lodówki na około 5 minut. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt 20 × 30 centymetrów. Na krótszej krawędzi umieszczamy masło i składamy ciasto na trzy części. Sklejamy delikatnie boki i rozwałkowujemy na prostokąt o dłuższym boku – około 40 centymetrów. Ponownie składamy ciasto na trzy części, przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na 10 minut. Rozwałkowywanie, składanie i schładzanie powtarzamy trzykrotnie, przy czym złożone ostatni raz ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Kasztany nacinamy i pieczemy około 25 minut w 190 stopniach. Studzimy i letnie obieramy ze skorupki. Odkładamy 5 sztuk do dekoracji. W garnuszku podgrzewamy śmietankę z przekrojoną wzdłuż laską wanilii. Dodajemy kasztany i gotujemy około 10 minut. Wyławiamy laskę wanilii i ostrym nożem wyjmujemy ziarenka. Wrzucamy je do kasztanów i miksujemy, niekoniecznie na gładką masę.

Pozostałe kasztany podsmażamy z masłem, solą i cukrem, aż pokryją się skorupką z karmelu. Po wystygnięciu siekamy.

W rondelku rozpuszczamy 8 łyżek cukru. Kiedy zacznie brązowieć, dodajemy masło, śmietankę i sól. Gotujemy 2-3 minuty i odstawiamy do ostygnięcia.

Ciasto rozwałkowujmy na grubość 0,5 mm. Szklanką wycinamy kółka, kieliszkiem – dziurki w kółkach. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte krączki smażymy na gorącym oleju około minuty z każdej strony. Wystudzone przekrawamy na pół i wypełniamy kremem kasztanowym. Podajemy polane karmelem i posypane kasztanami.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: