Kotopoulo me ouzo - KUKBUK
ouzo kurczak kukbuk

Kotopoulo me ouzo

4 porcje

Dwie trzecie ouzo mieszamy z sokiem wyciśniętym z cytryny. Z kurczaka wycinamy kręgosłup razem z szyją. Mięso dociskamy do blatu. Wkładamy je do miski, oblewamy dokładnie ouzo z sokiem cytrynowym, posypujemy pokrojonym grubo lubczykiem i posiekanym czosnkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy miskę i odstawiamy do marynowania na parę godzin (najlepiej na noc) – co jakiś czas obracamy mięso, by z każdej strony nabrało anyżowego aromatu.

 

Zanim będziemy piec mięso, rozgrzewamy patelnię grillową i kładziemy na niej kurczaka piersiami w dół. Przykrywamy mięso folią aluminiową i smażymy na średnim ogniu na złoto (najlepiej postawić na kurczaku garnek z wodą, by idealnie przylegał do patelni). Po 10 minutach odwracamy kurczaka i znów smażymy pod folią, tym razem tylko 5 minut, pilnując, by się nie przypalił. Po obsmażeniu przekładamy mięso na blachę, obok układamy czosnek i trochę lubczyku, skrapiamy oliwą i pozostałym ouzo i pieczemy około 35 minut w 200 stopniach.

 

Podajemy z pieczonymi ziemniakami i ze szklaneczką ouzo!

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: