Kotlety jagnięce i tofu w wiśniach i chili - KUKBUK
jagniecina tofu kukbuk

Kotlety jagnięce i tofu w wiśniach i chili

4 porcje

Wszystkie składniki marynaty (oprócz owoców) blendujemy. Dodajemy wydrylowane wiśnie w dwóch ratach i miksujemy na gładką masę. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso i pozostawiamy w lodówce na dobę lub dwie. Pocięte na dwucentymetrowe plastry tofu potrzebuje mniej czasu w marynacie – wystarczą dwie godziny. Niewielką jej część pozostawiamy do glazurowania kotletów i tofu po grillowaniu. Składniki dressingu blendujemy i mocno schładzamy. Kotleciki i tofu grillujemy krótko z obu stron. Podajemy na liściach chryzantemy, perilli i musztardowca zanurzonych w dressingu. Dekorujemy tajską bazylią. Jedząc, wspominamy lato.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: