Kotleciki siekane - KUKBUK
kotleciki_siekane kukbuk

Kotleciki siekane

ok. 15 sztuk

Mielone pyszne jak u babci, ale z dodatkiem pistacji, oliwek czy suszonych pomidorów.

Bułkę zalewamy wodą i odstawiamy do nasiąknięcia. Na patelni podsmażamy cebulkę. Namoczone pieczywo dokładnie odciskamy z wody. W dużej misce mieszamy mięso, jajko, odciśniętą rozdrobnioną bułkę, podsmażoną cebulę i przyprawy. Masę mięsną wyrabiamy przez chwilę, po czym dorzucamy wybrane dodatki i mieszamy. Z masy formujemy kulki wielkości piłeczki pingpongowej, po czym je spłaszczamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kotleciki smażymy z obu stron, aż będą rumiane. Zamiast malutkich kotletów możemy ulepić większe kotlety i podawać w formie burgerów.

© KUKBUK 2017