Koszyczki z parmezanu z caponatą - KUKBUK
koszyczki_parmezan kukbuk

Koszyczki z parmezanu z caponatą

16 sztuk

Warzywa – oprócz pomidorków – kroimy w drobną kostkę i smażymy na małej ilości oliwy z wytłoczyn na gorącej patelni przez około 15 minut. Od czasu do czasu mieszamy, po czym zdejmujemy z patelni. Smażymy pomidorki wiśniowe, dodając łyżkę octu i łyżkę cukru. Dorzucamy do nich wszystkie warzywa, smażymy razem jeszcze 30 sekund, po czym doprawiamy tymiankiem i przekładamy na tacę, żeby wystygły. Na średnio nagrzaną patelnię z nieprzywieralną powłoką wysypujemy cienką warstwę parmezanu startego na tarce, a gdy tylko się rozpuści, zdejmujemy powstały naleśnik. Nakładamy do małej miseczki tak, aby po zastygnięciu powstał koszyczek. Do wystudzonych koszyczków nakładamy caponatę, dekorujemy kawałkiem anchovies i serwujemy.

© KUKBUK 2017