Korzenne powidła śliwkowe z migdałami - KUKBUK
powidla sliwkowe kukbuk

Korzenne powidła śliwkowe z migdałami

2-3 słoiki

Śliwki myjemy, przepoławiamy i pozbawiamy pestek. Przekładamy do garnka o grubym dnie i podgrzewamy, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką. Pierwszego dnia śliwki gotujemy około 5 godzin (można to rozłożyć na kilka etapów, w tym również na kilka dni). W tym czasie owoce puszczą dużo soku i powoli zaczną gęstnieć, tracąc swoją pierwotną objętość.

 

Drugiego dnia ponownie umieszczamy garnek ze śliwkami na małym gazie, dodajemy cynamon, kardamon, goździki i – jeśli owoce nie są wystarczająco słodkie – cukier. Gotujemy przez kolejne 5 godzin (czas smażenia zależy od ilości soku w owocach, niekiedy trwa to krócej, czasem dłużej niż 5 godzin), mieszając co jakiś czas. W czasie kiedy powidła się smażą, kroimy migdały (ich cząstki nie powinny być zbyt małe).

 

Powidła będą gotowe, kiedy przybiorą brązową barwę i nabrane na łyżkę będą spadać wielkimi płatami. Zdejmujemy garnek z gazu i mieszamy z pokrojonymi migdałami. Natychmiast przekładamy powidła do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy, ustawiając słoiki do ostygnięcia do góry wieczkiem.

© KUKBUK 2017