Korzenne babeczki z żurawiną - KUKBUK
zdjęcie - korzenne babeczki z żurawiną

Korzenne babeczki z żurawiną

4-6 porcji

Pierniczki już są, piernik dojrzewa, zróbcie jeszcze babeczki - na pewno znajdą się chętni, żeby skubnąć jedną przed kolacją.

Przyprawy – cynamon, imbir, gałkę, ziele angielskie oraz goździki – umieszczamy w moździerzu i rozdrabniamy na proszek. Suche składniki przesiewamy do miski. Za pomocą miksera ucieramy masło. Gdy będzie już gładkie, dodajemy w dwóch turach suche składniki, miksując przez 30 sekund po dodaniu każdej części. Dodajemy żółtka i krótko miksujemy (15-30 sekund).

Powstałe ciasto przekładamy na posypany mąką blat i chwilę wyrabiamy. Dzielimy na dwie równe części, delikatnie spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok. 20 min (lub ok. godzinę do lodówki). W tym czasie przygotowujemy frużelinę.

Żurawinę, zmrożone wiśnie i oba cukry umieszczamy w rondelku z grubym dnem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 15 min, do momentu aż owoce puszczą sok i delikatnie się rozgotują. Co pewien czas dokładnie mieszamy, aby owoce nie przywarły do dna. W razie potrzeby dosładzamy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm, wycinamy kółka o średnicy 7 cm (lub więcej) i wykładamy nimi foremki o tej samej średnicy. Ciasto nakłuwamy widelcem i ponownie wstawiamy do zamrażarki na 15 minut (lub na pół godziny do lodówki). Ciasto powinno być dość dobrze schłodzone, ale nie zamarznięte. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Pieczemy babeczki ok. 12-15 minut. W trakcie pieczenia zaczynamy ubijać bezę.

W metalowej misce białka i sól ubijamy na pianę. Następnie stopniowo (po łyżce) dosypujemy cukier, za każdym razem miksując przez ok. 1 min. Cały proces ubijania powinien trwać około 10 minut. Gotową bezę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.

Babeczki wyjmujemy z piekarnika, temperaturę zmniejszamy do 100 stopni. Na każdą babeczkę wykładamy po łyżeczce frużeliny i dekorujemy bezą. Pieczemy przez około 30 min lub dłużej, jeżeli chcemy uzyskać bardziej chrupiące beziki. Wyjmujemy z piekarnika, a gdy lekko ostygną, delikatnie usuwamy metalowe foremki.

 

Przepis i zdjęcie: www.muffinezja.pl

© KUKBUK 2017

Strony www, marketing internetowy - advertajzing usługi reklamowe w Ełku