Korean Bulgogi Cheesesteak - KUKBUK
bulgogi kanapka kukbuk

Korean Bulgogi Cheesesteak

2 porcje

Bulgogi znaczy po koreańsku ogniste mięso. Ta soczysta mięsna kanapka przeniesie was do dalekiej Azji.

Polędwicę kroimy w cienkie kawałki, czosnek siekamy, imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mięso mieszamy ze składnikami marynaty i pod przykryciem wstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny, a najlepiej na całą noc. Następnego dnia podsmażamy mięso na średnim ogniu, aż zmięknie.

Cebule przekrawamy na pół i siekamy na plasterki, po czym dusimy około 30 minut na średnim ogniu na maśle i oliwie, aż lekko się zrumienią. Dodajemy ocet balsamiczny i mieszamy.

Papryki kroimy w paseczki i podduszamy pod przykryciem, aż zmiękną.

Bułki przekrawamy na pół i zrumieniamy w tosterze, na patelni lub w piekarniku. Na spodniej części układamy karmelizowaną cebulę, podduszone papryki i mięso, po czym posypujemy startym serem. Przykrywamy górną połówką bułki.

 

Przepis i zdjęcia: Marta Greber, Co dziś zjem na śniadanie dla KUKBUK

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: