Kopytka z jarmużowo-słonecznikowym pesto i topinamburem - KUKBUK
kukbuk kopytka topinambur warsztaty

Kopytka z jarmużowo-słonecznikowym pesto i topinamburem

2-3 porcje

Topinambur czyścimy z piasku, ścinamy na mandolinie na cienkie plasterki i partiami prażymy na chipsy na głębokim, gorącym tłuszczu. Odsączamy z tłuszczu na serwetce.

 

Jarmuż z czosnkiem miksujemy blenderem, dodajemy olej rzepakowy, sól, a na końcu słonecznik i ocet.

Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, dodajemy jajka, curry, sól i – w trakcie wyrabiania ciasta – mąkę. Lekko oprószamy mąką stolnicę, formujemy z ciasta długie wałki o średnicy 2 centymetrów i kroimy na kopytka długości 2,5 centymetra. Przykrywamy bawełnianą ściereczką. Gotujemy partiami w osolonej wodzie przez około 3 minuty od wypłynięcia. Porcję gorących klusek przekładamy z niewielką ilością płynu z gotowania do garnuszka, dodajemy śmietanę, zimne masło, skórkę z cytryny i oscypek, podsypujemy rozważnie gałką muszkatołową, cukrem, solimy. Podgrzewamy przez 2 minuty. Po tym czasie dokładamy łyżkę jarmużowego pesto, zakręcamy raz garnuszkiem i wykładamy na głęboki talerz. Wierzch obsypujemy topinamburem, a jeśli nam mało – to jeszcze pudrem z sera i świeżym pieprzem.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: