Konfitury Baziółka - KUKBUK
konfitury-baziolka kukbuk

Konfitury Baziółka

kilka słoików

Konfitura z czerwonej cebuli z majerankiem: cebule obrać i pokroić w piórka. Podsmażyć cebulę na oliwie, aż się zeszkli. Dodać majeranek, sól, pieprz i cukier. Smażyć aż cebula będzie miękka i się skarmelizuje. Dodać miód i ocet balsamiczny. Gotować jeszcze chwilę na małym ogniu, aż ocet odparuje. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem.

Konfitura z malin z tymiankiem i cytryną: maliny zasypać cukrem w rondelku z grubym dnem, dodać skórkę i sok z cytryny oraz listki tymianku (zostawiając trochę na potem). Smażyć na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez około 20 minut aż konfitura zgęstnieje. Dodać pozostałe listki  tymianku i wymieszać.  Przełożyć do gorących, wyparzonych słoików, mocno zakręcić i postawić wieczkiem do dołu na około 15 minut.

Konfitura z brzoskwiń z rozmarynem: brzoskwinie pokroić w kostkę i zasypać cukrem. Dodać całe gałązki rozmarynu i smażyć, stale mieszając, przez około pół godziny. Przełożyć do gorących, wyparzonych słoików, mocno zakręcić i postawić wieczkiem do dołu na około 15 minut.

Konfitura ze śliwek z melisą i imbirem: śliwki poprzekrawać na pół a następnie na ćwiartki. Zetrzeć imbir na tarce i dodać do śliwek. Zasypać cukrem, dodać listki melisy (zostawiając garść na potem) i sok z cytryny. Smażyć na małym ogniu, stale mieszając, około 20 minut, aż zgęstnieje. Dodać pozostawione listki melisy i wymieszać. Przełożyć do wyparzonych, gorących słoików i mocno zakręcić. Postawić wieczkiem do dołu na około 15 minut.

© KUKBUK 2017