Konfitura ze świeżych orzechów włoskich - KUKBUK
orzechy wloskie konfitura kukbuk

Konfitura ze świeżych orzechów włoskich

1 słoik

Chrupiąca miodowa konfitura smakuje pysznie z jogurtem greckim, twarożkiem czy na kawałku ciasta z jabłkami.

W rondelku zagotowujemy miód pitny oraz miód, następnie dodajemy ziarna anyżu i goździki. Całość gotujemy jeszcze kilka minut, a następnie całą zawartość rondelka wlewamy do miseczki, pokrywając wszystkie orzechy włoskie. Tak przygotowane orzechy zostawiamy na godzinę lub dwie. W garnuszku zagotowujemy wodę z cukrem żelującym. Gotujemy kilka minut, aż całość się zredukuje i zgęstnieje, a następnie dodajemy namoczone orzechy razem z miodem i przyprawami. Kiedy całość zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 5 minut, do czasu, aż całość zgęstnieje. Tak przygotowane orzechy przekładamy do słoika. Przechowujemy w lodówce.

 

Przepis i zdjęcia: Kasia Bartoszewska – Poneta i Tomek Poneta http://plateofjoy.blogspot.com/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: