Konfitura z rabarbaru i truskawek z kruszonką i kremem - KUKBUK
KUKBUK Agata Wojda konfitura z rabarbaru z kremem

Konfitura z rabarbaru i truskawek z kruszonką i kremem

Przepis Agaty Wojdy na początek sezonu rabarbarowego: na gęstą i słodką konfiturę z kruszonką z siemieniem lnianym oraz kremem mascarpone.

Z rabarbaru odcinamy część z liściem, nożykiem ciągniemy w dół i odrywamy w ten sposób długie włókna. Łodygi kroimy w skośne, 2-centymetrowe kawałki. Truskawki myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Dodajemy do rabarbaru, zasypujemy cukrem.

Robimy konfiturę: cytrynę sparzamy, obieramy ze skórki, którą dorzucamy do owoców. Wlewamy do nich sok wyciśnięty z cytryny, wrzucamy plastry imbiru. Odstawiamy na półtorej godziny do maceracji (mieszamy co jakiś czas niezwykle delikatnie).

Tymczasem rozgniatamy kardamon, wyjmujemy ziarenka i wrzucamy na dużą, głęboką patelnię. Zlewamy do niej cały sok, który puściły owoce, dokładamy skórkę cytrynową, imbir oraz buraki pokrojone w grube plastry (lub sok z buraka). Na dużym ogniu redukujemy na gęsty syrop. Zanim wrzucimy do niego owoce, przecedzamy go przez drobne sito (buraki są tylko dla lepszego koloru), ponownie wlewamy na patelnię i łączymy z owocami.

Trzymamy na ogniu według uznania, 10-15 minut. Znowu odławiamy na sicie owoce (nie chcemy, aby rozpadły się na dżem), a syrop jeszcze chwilę redukujemy. Możemy przelać go za jakiś czas do truskawek – cały lub kilka łyżek (a z reszty przygotować na przykład lemoniadę). Moja konfitura jest gęsta, słodka i ma piękny kolor.

Składniki na kruszonkę miksujemy pulsacyjnie – najlepiej w malakserze: począwszy od pokrojonego w kostkę masła, cukru, mąki i bułki tartej, a skończywszy na wrzuceniu siemienia. Kruszonka powinna być drobna, zatem jeśli uznamy, że dobrze się wymieszała, kończymy miksowanie. Jeśli mieszamy ręcznie, to czubkami palców, a nie całą dłonią. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Kruszonkę wysypujemy równą, cienką warstwą na papier do pieczenia i pieczemy, aż będzie chrupiąca – mnie zajęło to 20-25 minut. Studzimy.

Żółtka z cukrem ukręcamy na gęsty, biały krem. Dodajemy mascarpone i miksujemy, aż masa będzie miała jednolitą, puszystą konsystencję. Serki mascarpone pochodzą od różnych producentów i różnie się zachowują. Mój początkowo połączył się z jajkami dość płynnie, ale dopiero po długim, monotonnym kręceniu mikserem zamienił się w świetny krem. Cierpliwości zatem.

Nakładamy łyżkę konfitury, porcję kremu mascarpone obok, kilka plasterków truskawki dla odświeżenia i sypiemy z boku łyżkę kruszonki.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: