Konfitura z jabłek w karmelu z tymiankiem - KUKBUK
jablka karmel kukbuk

Konfitura z jabłek w karmelu z tymiankiem

1 słoik

Konfitura z jabłek w karmelu z tymiankiem

Jabłka obieramy ze skórki. Kilka sztuk tniemy w drobną kostkę – powinniśmy uzyskać półtorej szklanki jabłecznej kostki – i odstawiamy. Pozostałe owoce tniemy na małe kawałki. Do garnka wsypujemy cukier i wlewamy wodę, nie mieszamy. Na średnim ogniu doprowadzamy miksturę do wrzenia i gotujemy przez kilka minut, aż syrop zamieni się w karmel o złocistym kolorze. Dodajemy rozdrobnione jabłka i dobrze mieszamy. Kiedy puszczą sok, dodajemy pęczek tymianku. Gotujemy przez około 10 minut, aż jabłka zmiękną. Wyciągamy tymianek, a to, co zostanie w garnku, miksujemy na purée za pomocą ręcznego blendera. Do purée dodajemy odstawione jabłka pokrojone w kostkę oraz koniak. Gotujemy jeszcze przez kwadrans, raz na jakiś czas mieszając, aż jabłka, które dodaliśmy przed chwilą, zmiękną. Miksturę zestawiamy z ognia i przekładamy do słoików.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: