Konfitura z dyni na drożdżowych plackach ziemniaczanych - KUKBUK
konfitura z dyni kukbuk

Konfitura z dyni na drożdżowych plackach ziemniaczanych

6 porcji

Do garnka z grubym dnem wrzucamy pokrojoną na małe kawałki dynię, cienkie plasterki wypestkowanych owoców pigwowca, połówki oczyszczonych z nasion papryk, startą na purée cebulę i odrobinę skórki otartej z cytryny. Zasypujemy cukrem, zalewamy sokami z cytryny i pomarańczy. Na małym ogniu dusimy przez co najmniej godzinę (mieszamy co jakiś czas drewnianą łyżką). Na koniec lekko solimy. Można dusić z dodatkiem gwiazdki anyżu, kory cynamonu lub kawałka imbiru. Możemy dynię zmiksować i poddusić jeszcze na dżem (w amerykańskich przepisach przez dwa dni powraca się do podgrzewania konfitury, zanim pięknie szklista zostanie zawekowana w słoikach). Ja zostawiam w całości i zalewam powstałym syropem. Serwuję jako dodatek do placków ziemniaczanych z twarogiem chrzanowym i czipsami warzywnymi.

 

Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku z cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę i ukręcamy z jajkami oraz pozostałą mąką na gładkie ciasto. Solimy, doprawiamy pieprzem i łączymy delikatnie z drożdżami. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Na rozgrzany olej wylewamy ciasto w postaci niezbyt grubych placków i smażymy je na złoto z dwóch stron. Nadmiar tłuszczu usuwamy papierowym ręcznikiem. Ciepły placek serwujemy z serkiem chrzanowym, łyżką ciepłej konfitury z dyni, posypany czipsami z jesiennych warzyw lub mielonymi orzechami włoskimi.

© KUKBUK 2017