Komosa ryżowa z orzechami i konfiturą z czarnej porzeczki - KUKBUK
komosa ryzowa kukbuk

Komosa ryżowa z orzechami i konfiturą z czarnej porzeczki

1 porcja

Komosa jest tak zdrowa i odżywcza, że zalicza się do superfoods. My proponujemy ją na super śniadanie!

Komosę prażymy na suchej patelni, płuczemy na sicie pod bieżącą wodą intensywnie mieszając, zalewamy mlekiem migdałowym i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Delikatnie mieszamy, aby nadać jej puszystości. Ugotowaną i przemieszaną komosę odstawiamy przykrytą pokrywką na jeszcze kilka chwil (na około 3 minuty).

W tym czasie na suchej patelni podprażamy orzechy laskowe.

Ugotowaną komosę przekładamy do miseczek. Dodajemy otręby owsiane, zmielone siemię lniane, prażone orzechy. Na wierzchu układamy łyżkę pełną dużych, smakowitych kawałków owoców konfitury z czarnych porzeczek Łowicz. Dekorujemy komosę listkami świeżej, aromatycznej mięty.

Przepis i zdjęcia: Anna Matuszczak

 

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: