Kołacz z serem - KUKBUK
kolacz ser kukbuk

Kołacz z serem

6 porcji

Twaróg rozgniatamy widelcem i łączymy ze wszystkimi składnikami na masę serową. Masa powinna dać się rozsmarować nożem. Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłego mleka i jednej łyżce mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia (na około pół godziny). Trzy żółtka miksujemy, aż będą śnieżnobiałe, dodajemy resztę mąki i szczyptę soli. Następnie łączymy z wyrośniętymi drożdżami, drugą połową szklanki mleka i ciepłym masłem. Wyrabiamy pięć minut, a następnie znów odstawiamy do wyrośnięcia (mniej więcej na godzinę).

 

Ciasto rozdzielamy na trzy równe części i rozwałkowujemy jak pizzę. Na pierwszy placek kładziemy masę serową, przekładamy drugim, powlekamy go kolejną warstwą serową i przykrywamy trzecim plackiem. Nacinamy ciasto, jakbyśmy kroili pizzę, czyli na 16 części. Uwaga! Nacinamy tylko do trzech czwartych promienia placka, zostawiając zrośnięty środek.

Chwytamy po dwa nadkrojone kawałki i skręcamy je ze sobą do środka. Tak powstanie 8 warkoczy.

 

Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut (to bardzo ważne). Następnie smarujemy dwoma żółtkami i posypujemy cukrem. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Polewamy masłem kurkowym.

 

Masło kurkowe:

Całą kostkę masła (prócz 2 łyżek, które przydadzą nam się przy smażeniu kurek) rozpuszczamy na patelni. Na oddzielnej patelni podsmażamy kurki z tymiankiem i odrobiną soli oraz pieprzu. Łączymy zawartość dwóch patelni, przelewamy do słoika. Przechowujemy w lodówce do tygodnia.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: