Koktajl z owoców czarnego bzu i zielonej herbaty - KUKBUK
owoce czarnego bzu kukbuk

Koktajl z owoców czarnego bzu i zielonej herbaty

3 - 4 porcje

Robimy syrop. Miażdżymy owoce moździerzem. Dodajemy pozostałe składniki, gotujemy na wolnym ogniu przez pół godziny. Następnie przecedzamy syrop przez sito i rozlewamy do wysterylizowanych butelek.

Przepis: Julian Karewicz

Zdjęcia: Bartek Kieżun, Krakowski Makaroniarz

 

 

 

 

 

 

Parzymy ziołową herbatę zgodnie z zaleceniami producenta. Odcedzamy i przelewamy do shakera, dodajemy syrop, sok z limonki, gin i likier ziołowy. Zasypujemy całość kostkami lodu. Wstrząsamy energicznie przez mniej więcej 15 sekund, a następnie przecedzamy do wysokiego szkła typu high ball. Dolewamy wody gazowanej (do trzech czwartych wysokości) i mieszamy delikatnie, by nie rozgazować drinka. Zasypujemy kostkami lodu tak, by płyn dosięgnął rantu szkła.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: