Kokosowe pianki marshmallows - KUKBUK
kokos marshmallows kukbuk

Kokosowe pianki marshmallows

4 porcje

Domowe marshmallows brzmią świetnie, ale najbardziej zachwyca ich kokosowa wersja.

Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni, na średnim ogniu, często mieszając. Kiedy nabiorą złotobrązowego koloru, jedną połowę przesypujemy do miseczki, drugą wysypujemy kwadratową lub prostokątną formę (np. 18 x 18 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

W garnku z grubym dnem mieszamy cukier z glukozą i 200 ml wody. Podgrzewamy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Kiedy płyn zawrze, zaprzestajemy mieszania, zwiększamy ogień, umieszczamy w garnku termometr cukierniczy i podgrzewamy do temperatury 125 stopni, co zajmie 10-15 minut. Jeśli nie mamy termometru, możemy spuścić kroplę do szklanki z bardzo zimną wodą – jeśli uformuje się z niej twarda, ale plastyczna kulka, syrop jest gotowy. Niestety łatwo ten moment przegapić, więc termometr będzie pewniejszy.

Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i dokładnie mieszamy.

Białka ubijamy na sztywną pianę i dalej miksując, powoli wlewamy do nich gorący syrop, uważając, by nie zastygał na mieszadłach miksera. Kiedy składniki się połączą, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy jeszcze przez 10-15 minut, aż masa zgęstnieje (im dłużej miksujemy, tym pianki będą lżejsze).

Masę przekładamy do przygotowanej formy, wyrównujemy i posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi. Odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na całą noc. Gotową masę kroimy w kostkę ostrym nożem.

Przepis pochodzi z numeru 12 KUKBUK-a.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: