Knedle ze śliwkami i kapustą - KUKBUK
knedle_sliwka kukbuk

Knedle ze śliwkami i kapustą

6 porcji

Kapustę szatkujemy, w dużym garnku zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Do odcedzonej kapusty wlewamy ok. 1/3 szklanki zimnej wody, doprawiamy solą, pieprzem i drobno pokrojonym koperkiem i dusimy kapustę przez kwadrans. W rondlu podgrzewamy pokrojoną w drobną kostkę słoninę, aż wytopi się z niej tłuszcz i powstaną śliczne, nieziemsko pachnące, brązowe skwarki. Do gorącego tłuszczu dodajemy łyżkę mąki – robimy zasmażkę. Uduszoną kapustkę odcedzamy, przekładamy do zasmażki i podsmażamy przez minutę.

Knedle:

Do ugotowanych i wystudzonych ziemniaków dodajemy mąkę, jajka i sól – dokładnie wyrabiamy jednolite ciasto. Na podsypanej mąką stolnicy formujemy z ciasta wałek, który kroimy na ok. 30 plasterków. Z każdego plasterka formujemy placuszek, na środku którego układamy śliwkę i otaczamy ją ciastem, formując małe kulki. Knedle gotujemy we wrzątku, aż wypłyną na powierzchnię. Podajemy je ze zrumienioną na maśle bułką tartą i młodą kapustką, powstrzymujemy się przed kolejnymi dokładkami.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: