Knedle ze śliwkami - KUKBUK
knedle ze sliwkami kukbuk

Knedle ze śliwkami

4 porcje

Tak smakowały wakacje u babci.

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości. Kiedy przestygną, obieramy i mielimy przez maszynkę. Dodajemy przesianą mąkę oraz sól i zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy z niego wałki średnicy 3 centymetry i kroimy je na talarki grubości 3 centymetrów. Z każdego formujemy krążek, nakładamy wydrylowaną śliwką i zalepiamy ciasto nadając mu kształt kulki. Knedle wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 5 minut. Podajemy ze śmietaną lub usmażoną na maśle bułką tarta.

 

Przepis: Stara Szkoła Wzgórza Dylewskie http://dylewskie.pl/

Zdjęcia: Radek Polak, Rafał Meszka, Maciej Niemojewski

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: