Kluski śląskie z sosem z sera pleśniowego - KUKBUK
kluski slaskie ser plesniowy kukbuk

Kluski śląskie z sosem z sera pleśniowego

4 porcje

Polskie kluski z francuskim serem, winem i szalotką tworzą parę dobraną, żaden tam mezalians!

Obrane ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, a po ugotowaniu dokładnie studzimy. Przeciskamy je przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa oraz przekładamy do miski. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i jajko. Wyrabiamy na gładką masę. Z masy lepimy małe kulki wielkości dużego orzecha laskowego, lekko spłaszczamy każdą kulkę i w każdej robimy palcem małe wgłębienie. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Niewielkimi partiami wrzucamy kluski do wrzącej wody, mieszamy, by nie przywarły do dna, i czekamy, aż wypłyną na powierzchnię. Od tego momentu gotujemy je jeszcze 2-3 minuty. Wyławiamy łyżką cedzakową i odkładamy na talerz.

Na głębokiej patelni topimy masło i rozgrzewamy oliwę. Zmniejszamy moc palnika. Wrzucamy cebulę, czosnek, listki i gałązki tymianku. Całość podsmażamy na małym ogniu, aż cebula i czosnek zaczną nabierać bursztynowej barwy. Dodajemy gałkę muszkatołową i wino. Gotujemy przez około 10 minut na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Sok z cytryny dokładnie mieszamy ze śmietanką i wylewamy na patelnię. Podgrzewamy i dodajemy pokruszony ser pleśniowy. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku czarnym pieprzem oraz ewentualnie tymiankiem.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: