Kluseczki marchewkowe z szałwią - KUKBUK
kluski marchewkowe kukbuk

Kluseczki marchewkowe z szałwią

6 porcji

Marchewkowa wersja pękatych klusek kładzionych. Będą dobrze smakować polane serowym sosem lub masłem z chrupiącą szałwią.

Marchewkę obieramy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i dokładnie miksujemy w blenderze. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy jajko, mąkę i sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W garnku zagotowujemy dużą ilość wody. Za pomocą dwóch łyżek kładziemy na wrzątek jedną kluskę. Gotujemy przez 3 minuty. Próbujemy. Jeśli kluseczka się rozpada, do masy dodajemy więcej mąki. Jeżeli wszystko jest w porządku, partiami kładziemy kluseczki i gotujemy. Każdą partię przekładamy do miski i studzimy. Ugotowane kluseczki możemy polać odrobiną oleju, aby się nie sklejały. Na patelni rozgrzewamy olej. Gdy zrobi się gorący, smażymy na nim listki z połowy pęczka szałwii. Gdy zrobią się chrupiące, przekładamy je na papierowy ręcznik i odsączamy. Na patelni rozgrzewamy masło z pozostałą szałwią, uważając, aby się nie przypaliło. Dodajemy kluseczki i smażymy przez 3 minuty. Następnie przekładamy je na talarze, polewamy masłem. Posypujemy chrupiącą szałwią i płatkami sera.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: