Klopsiki z wiosenną sałatką - KUKBUK
klopsiki salatka kukbuk

Klopsiki z wiosenną sałatką

2 porcje

Lekka, wiosenna sałatka z wyrazistym akcentem to zastrzyk energii w towarzystwie oceanu witamin.

Na początku przygotowujemy bazę mięsną.

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na patelni na oleju lub razem ze skwarkami bądź boczkiem, jeśli ich używamy. Kiedy się zeszkli, dodajemy ją do mielonego mięsa, pozostawiając tłuszcz na patelni, mieszamy. Do masy dodajemy jajko, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bułkę tartą, ponownie mieszamy i jeśli masa jest zbyt sucha, dolewamy odrobinę mleka.

Przygotowanie klopsików i sałatki:

Szparagi i szpinak dokładnie płuczemy i zostawiamy do wyschnięcia. Do bazy mięsnej lub wegetariańskiej dodajemy parmezan i dokładnie mieszamy. Nabieramy łyżeczką i lekko zwilżonymi dłońmi formujemy kuleczki (powinno ich wyjść około 12). Plasterki boczku lub cukinii kroimy wzdłuż na pół i zawijamy nimi każdą kuleczkę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią pokrojone na 4 części oraz pozbawione stwardniałych końcówek szparagi i smażymy je około 3 minut, cały czas mieszając. Dorzucamy pokrojone liście szpinaku, pokrojonego w cienkie plastry pora i groszek, chwilę mieszamy. Odstawiamy patelnię z ognia, doprawiamy warzywa solą i pieprzem oraz kilkoma kroplami soku z cytryny i przekładamy na talerze.

Patelnię ponownie stawiamy na ogniu i smażymy klopsiki po 3 minuty z każdej strony. Podajemy je na sałatce.

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: