Klopsiki w aromatycznym sosie z kolendrą - KUKBUK
klopsiki kukbuk

Klopsiki w aromatycznym sosie z kolendrą

2 porcje

Spaghetti z klopsikami to klasyk, który pamiętamy z filmu o zakochanym kundlu. Tym razem w wersji z curry!

Cebulę i czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy lub trzemy na tarce. Do miski wrzucamy imbir, cebulę, czosnek oraz mielone mięso, a także sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy, a następnie formujemy niewielkie kuleczki. Przygotowane klopsiki podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy.
W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.
Podsmażone pulpeciki zdejmujemy z patelni, na którą wlewamy śmietankę. Dodajemy curry, kurkumę, paprykę, trochę soli oraz pieprzu i całość zagotowujemy.
Do sosu przekładamy wcześniej przygotowane klopsiki i gotujemy całość jeszcze kilka minut. W razie konieczności podlewamy przegotowaną wodą.
Gotowe klopsiki wykładamy na gorący makaron, polewamy sosem i posypujemy świeżą kolendrą.

 

Przepis i zdjęcie: Katarzyna Kozioł, Magiel Kuchenny

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: