Klasyczne pancakes - KUKBUK
pancakes kukbuk

Klasyczne pancakes

Stosik złotych placków ociekających syropem klonowym to gwarancja udanego dnia.

Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Osobno miksujemy jajko, mleko, zsiadłe mleko i masło. Powoli wsypujemy suche składniki, miksując do całkowitego połączenia.

 

Patelnię z powlekanym dnem (na stalowej mogą się przypalić) rozgrzewamy z odrobiną oleju. Łyżką wlewamy porcję ciasta i smażymy na złoto z obu stron (po około minucie na stronę).

 

Uwaga, placuszki najlepiej smażyć na prawie suchej patelni, bez tłuszczu!

 

Usmażone pancakes układamy na talerzu, przykrywamy folią aluminiową, żeby za szybko nie stygły, i smażymy resztę.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: