Klasyczne crêpes Suzette - KUKBUK
suzette 1

Klasyczne crêpes Suzette

4 porcje

Obłędnie pomarańczowe naleśniki, które są przykładem geniuszu francuskiej kuchni.

Cukier rozpuszczamy na patelni z wodą. Kiedy się rozpuści i zacznie rumienić, dodajemy masło. Po jego rozpuszczeniu mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy nieco cukru i soli. Mleko mieszamy z wodą i powoli wlewamy do miski, ciągle mieszając, tak by uzyskać ciasto o konsystencji rzadkiej śmietany. Na koniec dodajemy zawartość patelni: masło z cukrem, i znów dokładnie mieszamy.

Pomarańcze szorujemy pod bieżącą, gorącą wodą. Zesterem okrawamy skórkę. Wyciskamy sok. Wlewamy go do rondelka, dodajemy cukier i skórkę pomarańczową i redukujemy około kwadransa.

Smażymy cienkie naleśniki. Składamy je i dusimy chwilę w sosie, po czym układamy na talerzu, polewamy likierem i podpalamy, by alkohol odparował.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: