Kiszone rzodkiewki w wersji azjatyckiej - KUKBUK
kiszone rzodkiewki kukbuk

Kiszone rzodkiewki w wersji azjatyckiej

1 duży słoik

Od rzodkiewek odkrawamy liście, myjemy rzodkiewki dokładnie i umieszczamy w słoiku w całości lub przekrojone na połówki. Dodajmy przyprawy, miód mieszamy z sosem sojowym, octem ryżowym (opcjonalnie) i ciepłą, ale nie gorącą wodą. Mieszanką zalewamy rzodkiewki, zakręcamy i odstawiamy na tydzień lub dwa.

 

Można je też przyrządzić bardzo tradycyjnie, tak jak ogórki, pociąć na mniejsze kawałki albo kisić w całości w kamionkowym naczyniu przyciśniętym talerzem i kamieniem – tak jak to robiły nasze babcie i prababcie. Najlepiej nie wypełniać słoika czy kamionki po brzegi, fermentacja to dość wybuchowy proces i potrzebuje trochę przestrzeni, żeby czuła się swobodnie. Radzimy eksperymentować z przyprawami, liśćmi i zalewami, to świetna zabawa, choć zdarza się, że domownicy plują najnowszą odsłoną kiszonych jabłek.

Czas wykonania: 2 tygodnie

Przepis z książki Mai Sobczak „Przepisy na szczęście”

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: