Kiszone liście winorośli - KUKBUK
liscie winorosli kukbuk

Kiszone liście winorośli

1 słój

Kiszone liście winogron odmienią najzwyklejsze gołąbki - użyjcie ich zamiast kapusty.

Liście winorośli myjemy, osuszamy i wkładamy do kamiennego garnka. Zalewamy zimną wodą, zostawiamy na 4-5 godzin, wyjmujemy i suszymy, po czym ponownie wkładamy do garnka. Gotujemy wodę, rozpuszczamy w niej sól, zostawiamy do przestudzenia. Zalewamy winorośl chłodną solanką, wody powinno być tyle, aby sięgała około 3 cm ponad liście. Naczynie szczelnie przykrywamy talerzem i obciążamy. Słój trzymamy kilka dni w temperaturze pokojowej, następnie obwiązujemy pergaminem i przenosimy w chłodne miejsce.

Przepis: Ela Żelaznowska

Zdjęcia: Pixabay

 

 

© KUKBUK 2017