Kiszone jabłka - KUKBUK
KISZONE JABlka kukbuk

Kiszone jabłka

1 słój

Nadziejcie nimi kaczkę, a poczujecie prawdziwy smak Kresów Wschodnich.

Jabłka myjemy, dokładnie osuszamy. Układamy ciasno w dużym kamionkowym słoju, stopniowo dodajemy przyprawy. Gotujemy wodę, rozpuszczamy w niej sól, studzimy. Zalewamy jabłka. Jeżeli zabraknie solanki, dorabiamy w proporcji 1 czubata łyżka soli na 1 litr wrzątku. Przykrywamy słój talerzykiem i przez kilka dni przechowujemy w temperaturze pokojowej. Jeżeli na powierzchni zbiera się piana, usuwamy ją czystą łyżką. Po 3-4 dniach obwiązujemy słój pergaminem i przenosimy w chłodne miejsce. Jabłka są najlepsze po około dwóch tygodniach.

 

Przepis: Ula Żelaznowska

Zdjęcia: Pixabay

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: