Kiszona cukinia z bobem i pastą z kurczaka - KUKBUK
kiszona cukinia kukbuk agata wojda

Kiszona cukinia z bobem i pastą z kurczaka

2-3 porcje

Młodą i miękką cukinię kisimy tak samo jak ogórki gruntowe. Warunek jest taki, by zalać ją nieco cieplejszą niż zazwyczaj osoloną wodą. Dodajemy dużo świeżego kopru i przekrojonych na pół ząbków młodego czosnku w łupinach. Pozostawiamy na noc w kuchni, na blacie – 24 godziny wystarczą w takiej temperaturze. Kurczak to może być pierś obsmażona na maśle i podlana warzywnym bulionem lub udka z poprzedniego obiadu, obrane ze skóry. Mięso rwiemy na strzępy, mieszamy z majonezem i jogurtem. Wyciskamy do tego sok z pomarańczy i wgniatamy 2 kiszone ząbki czosnku. Dodajemy zieloną część dymki (białą wrzucimy potem do bobu). Bób gotujemy na miękko przez 6-8 minut w osolonej wodzie. Zalewamy zimną wodą i obieramy z łupin. Pozostawiamy garść ziaren, a resztę miksujemy, dodając oliwę, kilka łyżek wody z kiszenia cukinii, kiszony ząbek czosnku, miód i doprawiając solą. Do gładkiego musu wrzucamy pozostały bób, posiekaną białą część dymki i kiszony koperek. Smarujemy plaster cukinii łyżką pasty z kurczaka, wykładamy na to porcję bobu i skrapiamy – tak jak lubimy – oliwą. Na kęs.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: