Kimchi tequila shot - KUKBUK
Kimchi tequila shot kukbuk

Kimchi tequila shot

1 porcja

Kapustę kroimy wzdłuż na cztery części, zasypujemy solą między liśćmi i odstawiamy na dzień. Po tym czasie kapustę dokładnie obmywamy i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika. Imbir, czosnek i chili miksujemy blenderem i przecieramy przez sito. Listki kapusty przesypujemy mąką ziemniaczaną lub ryżową i smarujemy zblendowaną pastą. Marchewkę kroimy na cienkie plastry, a dymkę w słupki. Mieszamy wszystko razem i pod przykryciem odstawiamy na pięć dni. Po ich upływie przekładamy do słoika. Przechowujemy w lodówce.

Shot:

Do kieliszka wlewamy sok z kimchi i uzupełniamy tequilą. Pijemy i zdrowiejemy.

Przepis i zdjęcia: Julian Karewicz

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: