Kawa szarlotkowa - KUKBUK
Kawa szarlotkowa kukbuk

Kawa szarlotkowa

2 porcje

Jesienne jabłka do ciasta i basta! A do ciasta… znakomita kawa z ekspresu Nivona CafeRomatica 838

Tradycyjna szarlotka podana w niekonwencjonalny sposób? Czemu nie! Pyszny deser z jabłkami i kawą latte wprawi nas w doskonały nastrój każdego jesiennego poranka.

 

Na początek rozgrzejmy piekarnik do 180 stopni. Następnie dodajemy do mąki cukier oraz małe kawałeczki miękkiego masła. Palcami rozcieramy masło z mąką, aż powstanie kruszonka. Potem wbijamy jajko, wlewamy mleko, a chwilę później zaczynamy wyrabiać ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od rąk. Formujemy kulę lub prostokąt i zawijamy szczelnie w folię spożywczą. Umieszczamy ciasto w lodówce na co najmniej 15 minut. Możemy przygotować większą porcję kruchego ciasta, zamrozić je i wykorzystać w innym czasie. Potem obieramy jabłka i kroimy na sześć części, a następnie mieszamy z rozpuszczonym masłem, cukrem trzcinowym, cynamonem, rodzynkami i kawą espresso przygotowaną w ekspresie Nivona CafeRomatica 838.

Kolejnym krokiem jest podzielenie ciasta na dwie porcje i rozwałkowanie na okrągłe części. Tak przygotowane ciasto układamy w okrągłej formie, nakłuwamy widelcem, wykładamy jabłkami i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Nacinamy w kilku miejscach, smarujemy jajkiem rozkłóconym z mlekiem i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.

Przygotowujemy kawę latte w ekspresie Nivona CafeRomatica 838 i mieszamy z kawałkami jabłecznika. Będzie to pyszny deser! Smacznego!

 

Autor i zdjęcia: ilustracje prasowe

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: