Kasztany w maraschino na budyniu z kaszy z zefirkami - KUKBUK
kukbuk - kasztany

Kasztany w maraschino na budyniu z kaszy z zefirkami

Kiedyś na kasztany nie trzeba było jeździć na plac Pigalle - w tym staropolskim deserze występują z kaszą manną, jabłkami i likierem maraschino.

Jabłka pieczemy w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez około 20 minut. Mleko doprowadzamy do temperatury około 90 stopni, dodajemy szafran oraz bardzo powoli kaszę manną intensywnie mieszając. Wędzone śliwki i kasztany gotujemy w maraschino razem z laskami cynamonu ok. 10 minut. Do kaszy manny dodajemy miód, sok z limonki oraz migdały i blendujemy starannie. Jabłka przecieramy przez przecierak, studzimy nieco i łączymy z cukrem a następnie z ubitą na sztywno pianą z białek. Wymieszaną masę nakładamy łyżką stołową na matę cukierniczą, po czym wkładamy do piekarnika na około 15 minut. Całość serwujemy posypaną migdałami.

 

Autor i zdjęcia: Akademia Smaku Sokołów

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: