Kaszotto z dynią - KUKBUK
kaszotto dynia kukbuk

Kaszotto z dynią

4 porcje

Zamiast ryżu weźcie pęczak, zamiast wina - cydr. Jeszcze tylko dynia, rozmaryn i najlepsze jesienne kaszotto gotowe!

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Dynię obieramy, usuwamy włókna i pestki, kroimy w ok. 2-centymetrową kostkę. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem, skrapiamy oliwą i pieczemy 15 minut aż będzie miękka.
W tym czasie obieramy cebulę oraz czosnek i drobno siekamy. Obrywamy igiełki rozmarynu i również siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Wrzucamy cebulę, czosnek, rozmaryn i cynamon. Smażymy ok. 5 minut co jakiś czas mieszając. Na patelnię wsypujemy kaszę i mieszamy aż dokładnie pokryje się tłuszczem. Następnie wlewamy cydr i gotujemy kilka minut aż prawie cały wyparuje. Wlewamy 2 łyżki wazowe bulionu. Kiedy kasza go wchłonie, dodajemy kolejne i tak dalej do momentu aż będzie ugotowana. Powinno to zająć ok. 20 minut (może zostać trochę bulionu).
Do kaszy dodajemy dynię, ser feta i pestki dyni uprzednio uprażone na suchej patelni. Całość doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.

 

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: